Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt διαμορφώθηκε από το Fritz και τη Laura Perls τη δεκαετία του 1940. Αποσκοπεί στην επίγνωση του ατόμου για όσα σκέφτεται, νιώθει, αισθάνεται και πράττει, έχοντας ως βασική αρχή την εμπιστοσύνη στο δυναμικό του και στη δυνατότητά του να επιλέγει ελεύθερα για τη ζωή του.
Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια προσέγγιση:
- Ολιστική:Το άτομο είναι μία ολότητα σε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Οι σκέψεις, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι επιδράσεις του περιβάλλοντος συνιστούν μια αδιάσπαστη ενότητα μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο.
- Φαινομενολογική: Το κάθε άτομο, ανάλογα με την ιστορία και τα βιώματά του, αντιλαμβάνεται με το δικό του μοναδικό τρόπο αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα. Η υποκειμενική εμπειρία του ατόμου είναι αυτή που έχει αξία για το θεραπευτή.
- Βιωματική: Εστιάζει στο «τι» βιώνει το άτομο στο «εδώ και τώρα», δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο «πώς» βιώνει και όχι στο «γιατί». Στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας το άτομο μπορεί να δοκιμάσει στην πράξη νέους τρόπους δράσης και να εξερευνήσει τις επιλογές και τις δυνατότητές του.
- Υπαρξιακή: Δίνει έμφαση στην ανάληψη από το άτομο της υπαρξιακής ευθύνης για τη ζωή του και στην ελευθερία των επιλογών του.
- Διαλογική: Ο υπαρξιακός διάλογος μεταξύ θεραπευτή και πελάτη κατέχει κεντρική θέση στη θεραπευτική διαδικασία. Βασικά χαρακτηριστικά της διαλογικής σχέσης είναι η συμπερίληψη, η παρουσία και η επικύρωση.
- Σχεσιακή: Αναγνωρίζει την αδιάκοπη αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου-περιβάλλοντος. Οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στη θεραπευτική διαδικασία συνδημιουργείται από το θεραπευτή, τον πελάτη και τη μεταξύ τους επαφή. Ο θεραπευτής είναι παρών στη σχέση με τον πελάτη και η σχέση αυτή γίνεται το μέσο για την εξέλιξη.